27 augusti 2008

Maskin tovade tofflor

Tofflorna ... Ja, de tovades och blev bra i storleken men jag kan ju inte påstå att de liknar FrökenC tofflor, hennes ser verkligen handtovade ut.
På mina ser man de stickade maskorna.
Jag funderar på om det kan spela någon roll om man stickar lösare ?
Då kanske fibrerna får mera svängrum till att tova sej bättre ?
Jag hade ett 3 trådigt yllegarn och ett väldigt fint 2 trådigt yllegarn och stickade sen med 5½.
Kanske skulle jag ha provat med grövre stickor ?
Varma och sköna mot det kalla golvet blev de iaf men jag skulle vilja göra ett par riktigt tjocka och helst utan att maskorna syns, sedan brodera något fint på dom.
De här får vara som de är, jag tar nog och gör ett par nya om ett tag igen.
( Jag har sytt ett par stygn för att de inte ska vara så öppna upp mot benet, och det syns tydligt)
5 kommentarer:

Peter sa...

Jo, vi åker med båten, den 7:e november. Det ser jag fram emot! Tofflorna såg sköna ut, skulle man ha på våra kalla golv...

Fru P sa...

Hej! Tur att storleken blev bra till sist. Jag har bara tovat grejer stickat I "Eskimo" och då såg man inte tillstymmelse till maskorna efteråt (jag stickar också mer hårt än löst). Det garnet är ju rejält tjockt, om det nu beror på det. Och detta påminner mig om att jag har en påbörjad toffelstickning nerpackad i garnkistan. Kanske kan bli julklapp till svärmor? Jag kan inte brodera som du, men enkla stjärnor kanske? Helt rätt att börja tänka julklappsrace!

Tvärslå sa...

Tofflorna var sköna men fruktansvärt hala särskillt på parketten.
Skulle ha haft skinn eller något som sula, förresten det kanske går om man drar strängar med textillim det gjorde jag på sonens tovade tofflor när han var liten.

Liesbeth sa...

Men de ser lika snygg ut som tovade tofflor utan man kan ser maskorna... och vilken tur att de blev i bra storlek.
Jag gjorde en gång och de blev för liten. Njå, man lär sig ;-|

fröken c sa...

Hej! Det är så märkligt att fler än du haft problem med själva tovningsprocessen. Jag vet inte om det är garnets fel, eller att vattnet är olika hårt, eller hur hårt en stickar... För varken jag eller mina vänner som använt samma mönster har haft det problemet.

När jag har tovat dem har det en av gångerna blivit enormt tätt (och då vart de så små att jag fick töja en hel del (och jag har andå rätt små fötter, 37), de tovades i 60 grader), och ett par av gångerna har det blivit något lösare så att en har kunnat ana maskorna, men inte se dem lika tydligt som på dina. Kan det vara tvättnötterna som är boven? Jag är ett stort fan av alternativa sätt att tvätta, men vid tovning har ju såpa en viktig roll i processen, och någon såpa utsöndrar väl inte tvättnötterna.

Jag är glad att du tyckt att mönstret varit lätt att följa, och jag hoppas att det ordnar till sig för dig och dina tofflor! Roligt att se resultatet också, även om det inte blev riktigt som du hoppades.. Lycka till och ha det gott!